7-5-2024

Tenniselleboog, oorzaken en tips

Een tenniselleboog is een aandoening die veel voorkomt en pijn veroorzaakt in de spieren en de pezen aan de buitenkant van de elleboog. Deze aandoening kan worden veroorzaakt door overbelasting van de spieren of herhaalde bewegingen. In dit artikel wil ik je interessante tips geven om de pijn zelf te verminderen.

1. Erken je triggerpoints

Triggerpoints zijn pijnlijke knopen in de spieren die bijdragen aan een tenniselleboog. Het is belangrijk om deze triggerpoints te herkennen en te behandelen. Veelvoorkomende triggerpoints bij deze klacht zijn te vinden in de onderarmspieren. Raadpleeg de website www.pijngids.nl voor gedetailleerde informatie over specifieke triggerpoints. Maar onderzoek de volgende spieren in ieder geval; Supinator, Triceps, Anconeus, Extensoren van de onderarm en de Supraspinatus.

2. Massage van de onderarm

Leg je arm op tafel voor je en zoek met je vingers naar pijnlijke plekken rond de elleboog en je onderarm. Deze kun je rustig, met je vingers masseren of met je knokkels. Als je een goed punt gevonden hebt kun je hier ook je elleboog inzetten zodat je wat dieper komt in de spier. Hou daarbij in ieder geval je handen ontspannen.

3. Oefen excentrische oefeningen

Excentrische oefeningen zijn specifieke oefeningen die gericht zijn op het versterken van de spieren en pezen rondom de elleboog. Een voorbeeld van een excentrische oefening voor de elleboog is je arm voor je uit strekken en je pols langzaam op en neer bewegen, eventueel met een klein gewicht in je hand terwijl je je pols strekt.

4. Stretchoefening voor de onderarmspieren

Stretchoefening zijn heel belangrijk voor spieren. Zeker als ze pijn doen wil je eerst stretchen en als de pijn minder is pas beginnen met krachtoefeningen. Een praktische stretchoefening voor de onderarmspieren is de “onderarm stretch“. Strek je arm naar voren met je handpalm omhoog en draai je handpalm naar beneden – en draai zoveel mogelijk door naar de andere kant tot je de rek voelt. Houd deze positie even vast en herhaal met de andere arm. Deze oefening kan helpen om de spanning in de onderarmspieren te verminderen.

5. Draag een elleboogbrace

Het dragen van een elleboogbrace kan de pijn verminderen en de druk op de pezen in de elleboog verminderen. Een elleboogbrace biedt ondersteuning en stabiliteit, waardoor de belasting op de pezen wordt verminderd. Dit kan handig zijn als je ergens naar toe moet waar het druk is. Maar gebruik met mate want anders verslappen je spieren te snel.

Conclusie

Een tenniselleboog kan vervelend en pijnlijk zijn, maar met de juiste zelfhulptips kun je de pijn verminderen en je elleboog herstellen. Door triggerpoints op te sporen, rust te nemen, ijs aan te brengen, excentrische oefeningen te doen, de onderarmspieren te stretchen en een elleboogbrace te dragen, kun je effectief omgaan met een tenniselleboog.

10-4-2024

Enkel- en voetpijn, oorzaken en tips

Heb je last van enkel- en voetpijn door verstuikingen, verrekkingen, hielspoor, platvoeten of andere aandoeningen? In dit blog delen geef ik zelfhulptips om enkel- en voetpijn te verminderen. Ontdek belangrijke triggerpoints die pijn in spieren kunnen veroorzaken en lees hier een praktische oefening voor pijnvermindering.

1. Ontdek de pijn-veroorzakende triggerpoints

Triggerpoints zijn pijnlijke knopen in de spieren die enkel- en voetpijn kunnen veroorzaken. Het is belangrijk om deze triggerpoints te herkennen en te behandelen. Raadpleeg de website www.pijngids.nl voor gedetailleerde informatie over specifieke triggerpoints in de enkel en voet en hoe je ze kunt behandelen. Controleer zeker de volgende spieren even: Tibialis posterior en Tibialis anterior, Soleus, Gastrocnemius, Peronei en de flexoren en de extensoren.

2. Rust en ijs

Wanneer je acute enkel- of voetpijn ervaart, is het belangrijk om rust te nemen en je enkel of voet te ontlasten. Daarnaast kan het aanbrengen van ijs op het pijnlijke gebied helpen om zwelling en ontsteking te verminderen. Breng gedurende 15 minuten ijs aan, met intervallen van 1 uur. Zorg ervoor dat je het ijs niet direct op de huid plaatst, maar gebruik een handdoek of doek als barrière.

3. Versterk de kuitspieren

Sterke kuitspieren kunnen de belasting op de enkels en voeten verminderen. Oefeningen zoals spierversterkende oefeningen kunnen helpen bij het versterken van de kuitspieren. Ga op de rand van een verhoogd oppervlak staan, zoals een trap, en til je hielen op terwijl je jezelf omhoogduwt. Houd deze positie even vast en laat je hielen langzaam zakken.  Zo rek je gelijk ook diezelfde spieren even.

4. Stretchoefening voor de voetboog

Een praktische stretchoefening voor de voetboog is de “tenenkrul”. Ga rechtop zitten en spreid je tenen zo wijd mogelijk uit. Houd deze positie even vast en krul vervolgens je tenen weer naar binnen. Herhaal deze oefening meerdere keren. Of leg een theedoek op de grond, zet je voet aan het begin van de theedoek en ‘krul’ met je tenen de theedoek naar je toen.

5. Draag geschikte schoenen

Het dragen van geschikt schoeisel kan een groot verschil maken bij enkel- en voetpijn die echt onderbelicht is! Kies schoenen die voldoende ondersteuning bieden, vooral bij platvoeten of hielspoor. Controleer de zolen van je schoenen eens. Zijn die versleten aan een kant? Dan ben je misschien toe een nieuwe. Hoe lekker die oude ‘sloffen’ ook zitten. Draag in ieder geval geen teenslippers of hoge hakken als u last heeft!

Conclusie

Enkel- en voetpijn kan belemmerend zijn, maar met de juiste zelfhulptips kun je de pijn verminderen en je enkels en voeten weer gezond maken. Door triggerpoints te identificeren, rust te nemen, ijs aan te brengen, de kuitspieren te versterken, stretchoefeningen te doen en geschikt schoeisel te dragen, kun je effectief omgaan met enkel- en voetpijn. Raadpleeg mijn website voor meer informatie en professionele begeleiding.

7-3-2024

Kniepijn, oorzaken en tips

Kniepijn kan optreden als gevolg van sportblessures, gewrichtsontsteking, overbelasting of verkeerde bewegingen. In dit blog deel ik waardevolle tips om kniepijn te verminderen. We kijken naar belangrijke triggerpoints die mogelijk een rol spelen, naar spieren die aangedaan kunnen zijn en ik beschrijf een paar praktische oefeningen voor pijnverlichting. Of je nu last hebt van kniepijn door een sportblessure, gewrichtsontsteking, overbelasting of een verkeerde beweging, je wilt er graag vanaf. Sporters willen nu eenmaal sporten die niet thuis willen zitten op de bank. Kniepijn kan iedereen overkomen en het kan behoorlijk hinderlijk zijn.

1. Herken de triggerpoints

Triggerpoints zijn pijnlijke knopen in de spieren die vaak bijdragen aan kniepijn. Het is belangrijk om deze triggerpoints te herkennen en te behandelen. Raadpleeg de website www.pijngids.nl voor informatie over specifieke triggerpoints in de regio van de knie en hoe je ze kunt behandelen. Denk aan de Vastus lateralis, –medialis en –intermedius, de TFL (Tensor Fascia Latae), Adductoren, Rectus femoris en een vaak vergeten spier, de Popliteus.

2. Rust en ijs

Wanneer je acuut kniepijn ervaart, is het belangrijk om rust te nemen en je knie te ontlasten. Daarnaast kan het aanbrengen van ijs op het pijnlijke gebied helpen om de zwelling en te verminderen. Breng gedurende 15 minuten ijs aan, met intervallen van 1 uur. Let er wel op dat je het ijs niet direct op de huid plaatst, maar gebruik een handdoek of doek als barrière.

3. Versterk de omringende spieren

Sterke spieren rondom de knie kunnen de belasting verminderen en de stabiliteit verbeteren. Oefeningen zoals beenheffingen en squats kunnen de spieren rondom de knie versterken. Maar ook sterke bilspieren ontlasten de beenspieren tijdens het wandelen en sporten. Dus sterke billen – helpen bij je herstel.

4. Stretchoefeningen voor de quadriceps

De quadriceps, de spieren aan de voorkant van het bovenbeen, spelen een belangrijke rol bij de kniefunctie. Een praktische stretchoefening voor de quadriceps is de “quadriceps stretch“. Ga rechtop staan, buig je knie en breng je hiel richting je billen. Houd deze positie met je hand vast en voel de rek in de voorkant van je bovenbeen. Houd dit 30 seconden vast en herhaal aan de andere kant.  Trek geen holle rug, maar kantel je bekken naar voren voor het beste resultaat.

5. Pas je activiteiten aan

Als je kniepijn ervaart, kan het nodig zijn om bepaalde activiteiten aan te passen of tijdelijk te vermijden. Vermijd bijvoorbeeld hoge impact-activiteiten zoals hardlopen of springen, die de knieën extra belasten. Kies in plaats daarvan voor activiteiten met een lagere impact, zoals zwemmen of fietsen. Luister naar je lichaam en geef je knieën de rust die ze nodig hebben.

Conclusie:

Kniepijn kun je dagelijkse activiteiten belemmeren, maar met de juiste aanpak kun je de pijn verminderen en je knieën weer gezond maken. Door triggerpoints te identificeren, rust te nemen, ijs aan te brengen, de omringende spieren te versterken, stretchoefeningen te doen en je activiteiten aan te passen, kun je de pijn in je knieën effectief aanpakken. Ook het dragen van goede schoenen kan bijdragen aan een stabiel looppatroon en minder pijn. Het dragen van hakken is even uit den boze.

9-2-2024

Schouderpijn, oorzaken en tips

Ervaar je schouderpijn als gevolg van een blessure, overbelasting, ontsteking of een aandoening? Dan hoop ik dat dit blog met tips en een praktische oefening om de pijn zelf te verminderen, je verder helpt. Ontdek in dit artikel de belangrijkste triggerpoints en spieren die bij schouderpijn betrokken kunnen zijn. Lees verder voor effectieve zelfhulptechnieken en mogelijke behandelingsopties.

Als je last hebt van schouderklachten, ben je niet alleen. Schouderpijn kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, zoals blessures, overbelasting, ontstekingen van pezen, of aandoeningen zoals een impingement of frozen shoulder. In dit artikel zal ik je tips en oefeningen geven om de pijn te verminderen.

1. Herken de triggerpoints

Triggerpoints zijn kleine, pijnlijke knopen in de spieren die vaak schouderpijn veroorzaken. Het identificeren en het behandelen van deze triggerpoints kan helpen bij het verminderen van de pijn. Raadpleeg de website www.pijngids.nl voor meer informatie over specifieke spieren en triggerpoints in de schouders. Bekijk welk uitstralingsgebied het meest overeenkomen met je klacht en masseer die spieren.
Wat zijn Triggerpoints, zie filmpje

2. Behandel de pijn met massage

Triggerpoint- en Fascia massage (myofasciale therapie) en behandelingen kunnen een effectieve manier zijn om schouderpijn te verlichten. Door zachte druk uit te oefenen op de pijnlijke spieren en specifieke triggerpoints, kun je de spanning verminderen en de doorbloeding verbeteren. Het kan ook helpen om met een foamroller je hele rug van boven tot beneden los te rollen.

3. Versterk en ontspan de relevante spieren

Het versterken van de spieren rondom de schouders kan helpen bij het verminderen van pijn en het voorkomen van toekomstige blessures. Oefeningen zoals langzaam je armen opzij of naar voren te bewegen of een beetje voorover te hangen en met je armen rondjes te draaien kunnen de spieren versterken en ontspannen. Ben je beperkt in het bewegen van je arm? Ga dan voor de muur staan en zet je vingers tegen de muur. “Loop” vervolgens met je vingers omhoog op de muur (of onder de douche). Het mag geen pijn  doen, maar door de oefening vaak te herhalen komt er meer ‘rek en souplesse’ in de spier.

4. Doe regelmatig stretchoefeningen

Stretchoefeningen kunnen de flexibiliteit van de schouders vergroten en de pijn verminderen. Een praktische oefening is de “schouderrol“. Sta rechtop en rol je schouders naar achteren en naar beneden. Houd deze positie een paar seconden vast en herhaal de oefening meerdere keren.

5. Pas je houding aan

Een slechte houding kan bijdragen aan schouderpijn. Zorg ervoor dat je tijdens het zitten, staan en lopen een goede houding aanneemt. Houd je schouders ontspannen, trek ze niet op en houd je rug recht. Ergonomische aanpassingen op je werkplek, zoals een verstelbaar bureau en een ergonomische stoel, kunnen ook helpen om de juiste houding te behouden.

Conclusie:

Schouderpijn kan zeer vervelend zijn, maar gelukkig zijn er verschillende manieren om de pijn zelf te verminderen. Door triggerpoints op te sporen, stress te verminderen, massagebehandelingen, relevante spieren te versterken, stretchoefeningen te doen en je houding aan te passen, kun je de pijn in je schouders verminderen en je algehele welzijn verbeteren.

9-1-2024

Nekpijn, oorzaken en tips

Nekpijn wordt vaak veroorzaakt door spanning, stijfheid, spierverrekkingen of een eenzijdige houding. Maar ook triggerpoints, spieren en fascia kunnen die pijn veroorzaken of in stand houden. Dus lees hier meer over praktische tips en oefeningen die je zelf kunt doen.

Nekklachten kunnen het gevolg zijn van verschillende factoren, zoals spanning, stijfheid, verrekking van de spieren, langdurige stress, kou of een slechte houding. Deze pijn kan ook gepaard gaan met hoofdpijn, wat erg belastend kan zijn. In dit artikel geef ik een aantal tips om de nekpijn zelf “te-lijf-te-gaan”. Daarnaast bespreek ik belangrijke triggerpoints in spieren die een rol kunnen spelen bij nekpijn. Tot slot geef ik praktische oefeningen om zelf thuis te doen.

Tip 1: Ontspan je nekspieren

Spanning in de nekspieren kan leiden tot pijn en stijfheid. Een belangrijke spier in de nek die hier vaak bij betrokken is, is de Trapezius (monnikskapspier). Masseer deze spier zachtjes met je vingertoppen of gebruik een massagebal om knopen en spanning los te maken. Het triggerpoint in de Trapezius dat vaak pijn veroorzaakt, bevindt zich aan de bovenkant van de spier, tussen de nek en het schouderblad. Raadpleeg de Pijngids (www.pijngids.nl) voor meer informatie.

Tip 2: Verbeter je houding

Een slechte houding, zoals het vooroverbuigen van je nek tijdens langdurig computergebruik, een tablet of telefoon, kan nekpijn veroorzaken. Probeer bewust rechtop te zitten en te staan, met je schouders ontspannen en je kin iets ingetrokken. Een effectieve stretchoefening voor de nek is de zijwaartse nekstretch. Zit rechtop, breng je oor langzaam richting je schouder en houd deze positie 20-30 seconden vast aan elke kant terwijl je zachtjes nee-schudt. Herhaal dit meerdere keren per dag.

Zie filmpje voor mooie oeffening: FILMPJE

Tip 3: Beweeg regelmatig

Langdurig in dezelfde houding zitten kan nekpijn verergeren. Maak regelmatig een wandeling of doe eenvoudige nekbewegingen om de spieren los te maken.

Een andere belangrijke spier – zeker als je ook regelmatig last van hoofdpijn hebt – is de Sternocleidomastoïdeus (SCM).
Maak een afspraak en ik leg je graag uit hoe je de triggerpoints in deze spier het beste kunt masseren en hoe je de stretchoefening hiervan het beste kunt doen.

Tip 4: Warmtebehandeling

Bij acute nekpijn kan het toepassen van warmtebehandeling verlichting bieden. Probeer een warm kompres of een warme douche om de spieren te ontspannen en de doorbloeding te bevorderen. Er zijn ook speciale warmte pleisters voor de nek, die 12 uur warmte afgeven. Gebruik die s’ nachts, dan krijgen de spieren in de nacht minder kans om te verkrampen.

Tip 5: Verminder stress

Stress en nekpijn gaan vaak samen hierdoor veroorzaken en verergeren de pijn. Zoek ontspanningstechnieken die voor jou werken, zoals meditatie, ademhalingsoefeningen, wandelen of yoga. Of neem gewoon vaker een pauze. Kijk uit bij hobby’s waar de nek langdurig gebogen is, zoals handwerken, knutselen of schilderen.

Een andere belangrijke spier die vaak overspannen raakt door stress is de Levator Scapula. Deze kun je met een massagebal tegen de muur zelf masseren. Onderzoek met de bal het bovenste puntje van je schouderblad, zoek een gevoelig punt en druk de bal hier stevig in door in te leunen met je gewicht.

Zie filmpje voor mooie oeffening: FILMPJE

Conclusie

Nekpijn kan een bron van ongemak en beperkingen zijn die ook andere klachten zoals hoofdpijn kan veroorzaken. Maar met de juiste aanpak kun je de pijn zelf verminderen. Door het ontspannen van de nekspieren, het verbeteren van je houding, regelmatig te bewegen, warmtebehandeling toe te passen, en stress te verminderen, kun je nekklachten effectief aanpakken.

8-12-2023

Rugpijn, oorzaken en tips

Rugpijn kan veroorzaakt worden door overbelasting van spieren, een verkeerde (werk)houding, een hernia of andere aandoeningen. Maar ook triggerpoints, spieren en fascia kunnen die pijn veroorzaken of in stand kunnen houden. Dus lees hier meer over praktische tips en oefeningen die je zelf kunt doen.

In dit artikel deel ik verschillende tips om zelf je pijn te verminderen. Daarnaast geef ik je de belangrijkste triggerpoints in spieren die een rol kunnen spelen bij rugpijn. Tot slot geef ik een paar praktische oefeningen om zelf thuis te doen.
Lees verder en ontdek hoe je rugklachten effectief zelf kunt aanpakken.

Tip 1: Verbeter je houding

Een slechte houding kan de rugpijn verergeren. Probeer bewust rechtop te zitten en te staan, met je schouders ontspannen en je buikspieren licht aangespannen. Een belangrijke spier voor een goede houding is de Serratus. Door deze spier (de Serratus bestaat uit posterior, anterior deel) te sterken, kun je de druk op je rug verminderen. Een effectieve sterk-maak-oefening voor de Serratus is de wandplank: ga met gestrekte armen tegen een muur staan, alsof je een plank bent. Houd deze positie een paar seconden vast en herhaal dit meerdere keren per dag. Varieer door je voeten meer naar achteren te zetten of met je handen omhoog te ‘lopen’. Terwijl je je rug recht en sterk houdt. Of druk je op tegen de muur.
Filmpje: Serratus

Tip 2: Versterk je core

Een sterke core, inclusief de buikspieren, maar ook een sterke lattisimus dorsi, kan rugpijn verminderen. Train deze spieren met oefeningen zoals planken, buikspieroefeningen en pull-ups. Een specifieke stretch voor de lattisimus dorsi is de staande zijwaartse stretch: sta rechtop, strek je arm boven je hoofd en leun langzaam naar de tegenovergestelde kant. Houd de rek 20-30 seconden vast aan elke kant en herhaal dit meerdere keren.
Filmpje: sterke core

Tip 3: Stabiliseer je bekken

Een veelvoorkomende oorzaak van rugpijn is een instabiel bekken. De Quadratus lumborum en de bilspieren spelen een belangrijke rol bij het stabiliseren van het bekken. Sterk deze spieren met oefeningen zoals squats, lunges en brugoefeningen. Om de Quadratus lumborum te stretchen, ga je rechtop staan ‘hang’ je naar links tot je de rek rechts voelt en kom je langzaam overeind. Dan de andere kan.
Filmpje: Quadratus lumborum 

Tip 4: Ontspan de Piriformis

Een strakke Piriformis kan ischiaspijn veroorzaken en een hernia simuleren. Om deze spier te ontspannen, kun je gebruikmaken van een massagebal (die kun je bij mij in de praktijk ophalen). Ga tegen de muur staan met de bal tussen je bil en de muur geklemd en rol langzaam heen en weer. Zoek het gevoeligste punt op. Richt je aandacht op die pijnlijke plekken en blijf daar iets langer masseren. Doe dit gedurende enkele minuten per dag, maar zorg dat het geen pijn doet.
Fimpje: ischiaspijn

Tip 5: Ontspan je schouders en nek

Spanning in de Monnikskapspier, Infraspinatus en Schouderbladheffer kan hoger gelegen rugpijn veroorzaken. Probeer regelmatig te ontspannen en stress te verminderen. Een goede stretchoefening voor deze spieren is de schouderroll: sta rechtop en rol je schouders naar achteren en omlaag in cirkelvormige bewegingen. Herhaal dit 10-15 keer en voer het meerdere keren per dag uit.
Filmpje: schouderroll

Tip 6: Blijf in beweging

Ook al heb je pijn, kom regelmatig even in beweging. Niets is zo slecht voor spieren als stil blijven zitten. Sta minimaal iedere 25 minuten even op en loop een rondje. Maak zachte heup-wiegbewegingen of draai met je bovenlichaam rustig een beetje heen en weer. Dit helpt echt om meer pijn te voorkomen.

Conclusie

Rugpijn kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, maar met de juiste aanpak kun je de pijn zelf verminderen. Door het verbeteren van je houding, het versterken van de juiste spieren, het stretchen en het zelf behandelen van triggerpoints, kun je rugklachten effectief aanpakken. Wil je weten waar bij jou de triggerpoints zitten die de klacht veroorzaken, neem dan even contact met me op.

15-6-2023

Nieuw onderzoek naar het ontstaan van triggerpoints

Beste lezer,

De oorsprong van het myofasciale triggerpoint (MTrP) is nooit goed beschreven volgens onderzoeker Robert Gerwin.

Als we naar het triggerpoint kijken, zien we dat een lage zuurgraad in de cellen en het vrijkomen van bepaalde stoffen, bijdragen aan de pijnprikkel en centrale sensitisatie (Graven-Nielsen et al., 2008).

Verschillende studies naar het biochemische milieu van myofasciale triggerpoints hebben aangetoond dat de concentratie van pijn- en ontstekingsmediatoren aanzienlijk verhoogd is. Deze mediatoren zijn stoffen die vrijkomen tijdens een afweerreactie van het lichaam, zoals substance P, CGRP en bradykinine. Tegelijkertijd is de pH-waarde lager in het triggerpoint.

Volgens Dommerholt is lokale ischemie, wat verwijst naar een verminderde bloedtoevoer naar het gebied, een belangrijke factor. Dit leidt tot een lage pH-waarde, waardoor verschillende inflammatoire mediatoren (ontstekingsstofjes) in het spierweefsel vrijkomen.

De oorzaak van triggerpoints in spieren is nog steeds niet volledig begrepen, maar er is een nieuwe aanvullende hypothese die probeert uit te leggen hoe ze kunnen ontstaan. Deze hypothese is gebaseerd op het idee dat normale mechanismen die de spieren beschermen tegen overbelasting niet goed werken, vooral tijdens intense spieractiviteit.

Een onderzoeker genaamd Robert Gerwin heeft een nieuwe theorie (mei 2023) ontwikkeld, genaamd “Het falen van de pre- en post-synaptische feedback-controle-mechanismen”. In eenvoudige bewoordingen betekent dit dat wanneer spieren intensief worden gebruikt, er verschillende problemen kunnen ontstaan. Dit kan leiden tot een ophoping van bepaalde stoffen, zoals calcium, in de spiercellen. Deze ophoping kan ervoor zorgen dat de spiervezels aan elkaar blijven ‘plakken’, wat resulteert in een triggerpoint. Het zenuwstelsel speelt een rol bij het reguleren van de spieractiviteit en kan soms niet adequaat reageren op overbelasting, waardoor triggerpoints kunnen ontstaan.

Met andere woorden; te lage niveaus van adenosinetrifosfaat (ATP) en een te lage pH-waarde kunnen medeverantwoordelijk zijn voor het ontstaan van triggerpoints. Ook een te intense spieractiviteit waardoor er een aanhoudende interactie tussen actine-myosine tijdens de spiercontractie plaatsvindt. Hierdoor wordt vervolgens het nociceptieve systeem (het vermogen van ons zenuwstelsel om pijn te detecteren en te verwerken) geactiveerd en hierdoor ontwikkelt zich het triggerpoint.

Deze nieuwe hypothese van Gerwin stelt dat mechanismen die de spieren beschermen, zoals aanpassingen in het sympathisch zenuwstelsel, veranderingen in de afgifte van acetylcholine bij de neuromusculaire verbinding & veranderingen in de werking van ionenkanalen – tekortschieten om de spieren te beschermen tijdens bepaalde activiteiten. Dit kan leiden tot een abnormale ophoping van calcium, langdurige interactie tussen actine en myosine, en uiteindelijk activatie van het nociceptieve systeem dat pijn detecteert en verwerkt. Dit resulteert in de vorming van een triggerpoint.

Deze bevindingen wijzen erop dat er een complex samenspel is van biochemische factoren in het triggerpoint die bijdragen aan de pijnlijke sensaties en ontstekingsreacties.

Nieuwe ideeën zijn belangrijk omdat ze ons helpen steeds beter te begrijpen hoe triggerpoints in spieren ontstaan. Door een dieper inzicht te krijgen in deze processen, kunnen we mogelijk effectievere behandelingen ontwikkelen om mensen te helpen die last hebben van pijnlijke triggerpoints.

Bron: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37175845/

15-5-2023

Beste lezer,

In de derde editie van het boek van Travell en Simons (Myofascial Pain and Dysfunction: The Trigger Point Manual) stellen de auteurs dat een zachte ‘trigger point pressure release’-methode net zo effectief lijkt als de harde ischemische compressie-methode.

Zacht behandelen zorgt er namelijk voor dat er geen extra ischemie (zuurstoftekort) in het triggerpoint ontstaat. Travell en Simons zijn van mening dat éxtra druk in het reeds geplaagde deel van de spier niet goed is. Triggerpoints bestaan immers uit slecht doorbloed weefsel. Harde druk is ongewenst, omdat het de ischemie juist vergroot

Dè beste duur en druk voor een spier of triggerpoint behandeling bestaat niet. Die verschilt per persoon en per behandelmethode die je toepast. Belangrijk is dat je de druk qua intensiteit afstemt op je cliënt.

Zo adviseren Travell en Simons dat ook: palpeer bij iedere cliënt de spieren en onderzoek samen hoe hoog de druk moet zijn. De druk hoort comfortabel en binnen de pijngrens van de cliënt te zijn. Wel zo prettig voor je cliënt.

Maar… kún je dan nog wel diepe druk toepassen? Uiteraard want ‘diep’ en ‘hard’ is niet hetzelfde. Als je langzaam de diepte opzoekt, is er veel minder pijn dan hard en snel de diepte ingaan. Vaak een effectieve methode voor diepere en hardnekkigere triggerpoints in de spier. Het is belangrijk te weten wanneer je welke druk inzet. 

Onderzoeker Hou concludeerde dat 90 seconden zachte druk uitoefenen op een triggerpoint net zo effectief is als 30 seconden harde druk uitoefenen. Beide methodes zorgen voor directe pijnverlichting en minder gevoelige triggerpoints. Je kunt meer triggerpoints behandelen met 30 seconden hoge druk, maar check liever wat je cliënt nodig heeft. Voelt iets echt oncomfortabel of zelfs pijnlijk aan? Dan kan dit een averechts effect hebben doordat de cliënt zijn spieren onbewust aanspant.

“Je kunt het beste de druk aanpassen aan het pijnniveau van je cliënt. De vier kilo druk die vroeger gebruikt werd is voor een topsporter nauwelijks voelbaar, terwijl dit voor iemand met het chronisch pijnsyndroom super intens is.”

23-3-2023

Beste lezer,

Turks onderzoek februari 2023

Anterieure schouderpijn kan verschillende oorzaken hebben, waaronder instabiliteit, ontsteking van de slijmbeurs, rotator cuff letsels en impingement syndromen. Vaak is er een overlap tussen de diagnoses en symptomen. Dit kan de juiste diagnose bemoeilijken en vertragen waardoor een goede behandeling uit blijft. 

Het myofasciaal pijnsyndroom (MPS) wordt dan ook vaak over het hoofd gezien als oorzaak van schouderpijn. MPS wordt veroorzaakt door actieve myofasciale triggerpoints (MTrP’s) in spierweefsel. MTrP’s in de Coracobrachialis, biceps brachii en pectoralis minor kunnen anterior schouderpijn veroorzaken. De behandeling van triggerpoints kan helpen bij het genezen van bestaande pathologie en het doorbreken van de pijn-spasme-pijn cyclus. 

Dry needling (DN) is een effectieve en veilige behandelingsoptie voor myofasciale triggerpoints (MTrP’s), maar er zijn ook andere technieken beschikbaar, zoals spray- en stretchtechniek, MTrP-massage, ischemische compressie, ultrageluid en transcutane elektrische stimulatie (TENS). 

Samenvatting: Het is belangrijk om MTrP’s in de Coracobrachialis, Biceps brachii en Pectoralis minor spieren te overwegen bij de differentiaaldiagnose bij anterieure schouderpijn. Het opnemen van de behandeling van triggerpoints in deze spieren in behandelprotocollen kan positieve resultaten opleveren. Naast de behandeling is het ook essentieel om een persoonlijk therapeutisch programma te implementeren, aanpassingen te maken in dagelijkse activiteiten en patiënten goed voor te lichten.

Bron: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36632670/

Nawoord: Mijns inziens zou bij de behandeling minimaal nog meegenomen moeten worden; Deltoideus en de Subscapularis